Lako Do Savršeno Ukrašenih Medenjaka Za Uskrs

Sadržaj članka

domaci uskrsnji medenjaci rucno ukraseni

Medenjaci su sve popularniji i više nisu ‘’rezervisani’’ samo za novogodišnje i božićne praznike, sada se medenjaci prave za sve vrste prilika, kao i kada nekome želite da poklonite personalizovan poklon.

Dekorisanje uskršnjih medenjaka je naš porodični ritual, pored tradicionalnog farbanja jaja. Ukoliko ste, kada ste ugledali sliku naših uskršnjih medenjaka, pomislili da morate biti profesionalac u ukrašavanju, ne brinite, spremili smo Vam nekoliko saveta kako da i Vaši medenjaci kod kuće izgledaju kao iz najslađe medene fabrike.

Recept za medenjake je vrlo jednostavan, kada napravite smesu, samo oblikujte medenjake tako što ćete smesu iseći željenim modlama (sekačima) za medenjake.

Rojal Masa Kao Glazura Za Medenjake

Kada ste ispekli svoje medenjake, odoleli njihovom mirisu i uspeli da ih ne pojedete odmah sve,  spremni su za ukrašavanje. Zasucite rukave i kanališite unutrašnjeg umetnika u Vama, i budite spremni da pustite mašti na volju!

Pošto mi volimo samo prirodne sastojke, tako je i glazura veoma jednostavna. Glazura koju koristimo zove se rojal masa ili kraljevska glazura. Postupak pravljenja kraljevske glazure je veoma jednostavan i biće Vam potreban veoma mali broj sastojaka.

Kada napravite smesu za rojal masu, podelite je na više posuda, i dodajte prehrambene boje (najbolje su gel boje) kako biste je obojili. Kada želite da prekrijete celu površinu medenjaka, razredite smesu sa malo vode. Za konturisanje i oivičavanje medenjaka, koristite gušću smesu kako se ona ne bi razlila po ivicama.

Kako Se Ukrašavaju Medenjaci?

Ukoliko nemate poslastičarski špric, ne očajavajte – nekoliko čvršćih kesa za zamrzivač će sasvim dobro uraditi posao. Sipajte glazuru u kesu i odsecite ćoškić kroz koji ćete istiskati smesu.

Za osnovu je dobro da rupica bude veća kako ne biste gubili vreme, ali za šaranje i oivičavanje je bitno da je što manja. Kada želite da linija kojom crtate bude izuzetno tanka, kesu probušite iglom umesto da sečete vrh. Ako koristite nastavak za pisanje neka bude od 1 milimetar.

kreativno ukrasavanje uskrsnjih medenjaka gingerbread man

Nikada nemojte šarati sve odjednom. Prvo nacrtajte ivice na medenjaku (gušća rojal masa) zatim malo redjom masom popunite ceo medenjak. Koristite boju koju želite (istu boju za ivice i unutrasnjost medenjaka). Ostavite da se osuši.

Medenjake možete sušiti u rerni ako želite da ubrzate proces (isključivo na 50 stepeni). Rojal masa će se stegnuti, i tada možete da poradite na detaljima. U suprotnom, rizikujete da se nešto razlije.

Ukoliko pak želite efekat razlivenih boja, stavite boje na medenjak jedne do druge a onda dok se masa ne osuši, čačkalicom blago pomešajte boje na spoju i ostavite medenjak da se osuši. Za one koji žele nešto više od glazure na medenjacima, uvek mogu dodati jestive ukrase poput bisera, šarenih ili čoko mrvica, srca i ostalog dekora.

Uskršnji Medenjaci 

ukrasavanje uskrsnjih medenjaka na kreativan nacin

Po medenjacima možete crtati slobodnom rukom, rojal masom ili jestivim flomasterima. Ako se plašite da niste dovoljno spretni, možete napraviti šablon ili koristiti stensile. Možete i sami nacrtati motiv koji želite na papiru, zatim papir isecite, prislonite na medenjak iscrtajte jestivim flomasterom, sklonite papir i popunite određenom bojom motiv.

Pustite mašti na volju i ispoljite svoju kreativnost, i svaka Vaša ideja će vas iznenaditi i obradovati!

Medenjak Uskršnje Jaje

uskrsnji medenjaci u obliku jaja prodaja online

Šta bolje opisuje uskršnje praznike od farbanih jaja? Medenjaci u obliku jaja, ukrašeni najrazličitijim, bojama. Za medenjak u obliku jaja Vam je potrebna jedino modla (sekač) kojom ćete dobiti taj oblik. Kada ste medenjak ispekli i ispred sebe imate medeno jajašce spremni ste za avanturu. 

Ono što je dobro kod ukrašavanja ovakvog medenjaka jeste to što nema bojazni da ćete preterati, što šarenije to bolje. Opustite se i prepustite svim bojama koje Vas okružuju, pustite da Vas inspirišu i da se preslikaju na Vaše medenjake. Tufnice i prugice u različitim bojama su uvek dobar izbor kada želimo šarenolik i veseo izgled. Za one koji preferiraju jednostavniji izgled, medenjak u obliku jajeta fenomenalno će izgledati jednobojan ili u crvenoj boji sa diskretnim belim linijama.

Uskršnji Medenjaci Zeke 

kolaci za uskrs medenjaci zeke

Zeka je jedan od čestih motiva na uskršnjim medenjacima zato ćemo Vam dati ideju kako da napravite sami medenjak zeku. Praznični kolačić okrugog oblika obojite glazurom u koju niste dodali boju i ostavite da se osuši. Ovaj korak možete i da preskočite i počnete odmah sa crtanjem, ali će se boje koje kasnije nanosite lepše videti na beloj pozadini nego na pozadini u boji medenjaka.

Dok se smesa na medenjaku suši, pripremite svetlo sivu boju za zeku. Proverite blago prstom da li se prethodno naneta smesa dovoljno osušila, ako je suva, spremni smo na sledeći korak. 

Nacrtajte šablonom ili rukom jednu elipsu u donjoj polovini medenjaka a zatim dodajte manji krug koji bi trebalo da prekrije pola ellipse, to će biti zekina glava. Dodajte dve vertikalne ellipse na krug koje će predstavljati zekine uši.

Dobili smo oblik zekine glave i sada je potrebno dodati detalje. Unutrašnojst ušiju možete obojiti belom ili roze smesom. Za oči i njuškicu možete iskoristiti čoko mrvice, a brkove nacrtati belom bojom.

Uskršnji Medenjaci Bez Glazure

Medenjaci dokazano mogu izgledati lepo i bez glazure. Za takve medenjake poteban Vam je utiskivač, odnosno modla/sekač sa izbacivačem određenog motiva koji želite. Princip ukrašavanja ovakvih medenjaka je vrlo jednostavan.

Kada ste isekli medenjak u obliku koji ste želeli, utiskivač pritisnite na medenjak. Budite pažljivi da pritisak ne bude previše jak i probuši smesu. Kada ste u medenjak utisnuli otisak koji ste želili, spreman je za pečenje. 

Medenjak Korpica

medenjaci u obliku korpe sa jajima poruci medenjak online

Još jedan motiv za uskršnje medenjake jeste korpica. Ukoliko želite korpicu u koju možete da stavite Vaše medenjake, potrebna Vam je veća silikonska modla okruglog oblika. Sa spoljne strane silikonske modle stavite papir za pečenje, zatim stavite smesu za medenjake i razvucite je ravnomerno po celoj površini, a onda za dodatnu teksturu, blago nožem napravite ukrštene linije duž cele korpe, ne preduboko kako je ne biste probušili. 

Kada se korpica ispekla u rerni, izvadite je, zajedno sa papirom za pečenje odvojite od silikonske modle a onda pažljivo skinite papir sa korpice. Drškicu korpe možete napraviti tako što ćete dve tanke trake smese uplesti i staviti na pleh za pečenje u polukružnom obliku, a posle je spojiti za korpicu koriseći rojal masu koja je odličan lepak za spajanje medenjaka.

3D Korpice Od Medenjaka

medene korpice uskrsnji medenjaci prodaja
korpice za uskrs od medenjaka naruci online

Fantastični 3D medenjaci zaista lako privlače pažnju i simpatije svakoga ko ih ugleda. Možete sami napraviti ili poručiti modlu/sekač koji je dizajniran tako da se gotovi delovi nakon pečenja, sklapaju kao puzle. Ukoliko se odlučite da radite bez modle, bitna stvar je da dobro procenite kuda ćete seći smesu, oblik mora imati na nekim mestima rupe, gde će moći da ‘’ulegnu’’ ostali delovi. 

Kada se medenjaci ispeku, ostavite da se ohlade a onda pozovite klince da zajedno sa Vama uživaju u sklapanju medenjaka. Oni koji ne žele da ukrašavaju medenjake glazurom, mogu iskoristiti nešto od slatkiša koje imate pri ruci. Gumene i žele bombone, komadići crne čokolade, orašastih plodova ili nekog suvog voća mogu da posluže. Rasporedite ih po medenjacima pre pečenja.

Ideja za ukrašavanje medenjaka je mnogo, a neku možete dobiti i na stranici naših uskršnjih medenjaka. Jednom kada počnete, želećete više da vežbate i time uveseljavate Vaše ukućane, jer ko se ne raduje prelepim uskršnjim medenjacima? Ukrašavanje medenjaka je jedna kreativna radnja u kojoj bi stvaralac trebalo da uživa dok pravi mala remek dela. Ostavite brige sa strane, prepustite se ukrašavanju i prazničnom raspoloženju i ne brinite, medenjaci su poslastica koju bi svako vrlo rado pojeo bez obzira da li je ukrašen ili ne. 

Naručite Ukrašene Medenjake online

Lako naručite naše kreativno dekorisane medenjake koji mogu biti inspiracija za vaše buduće poduhvate. Naši zanimljivi medenjaci bude inspiraciju i kreativnost u Vama!

medenjaci na poklon blog o medenjacima
Корпа