Sezona praznika je počela, a novogodišnji keksići su neizostavan deo svake praznične trpeze. Ako se, kao i mi, radujete predstojećim praznicima, i ako je i Vas obuzela praznična euforija, onda ste već uveliko počeli sa planiranjem poslastica i dekoracija za ove vesele dane.
Iz tog razloga, spremili smo jednostavan recept za medene novogodišnje kolačiće koje će Vaši ukućani i gosti sa slašću pojesti! Ovaj recept je veoma jednostavan za spremanje, i najlepši novogodišnji keksići će za tili čas biti spremni da oduševe svakoga ko ih bude video ili okusio.
Novogodišnji keksići recept u par lakih koraka
Recept za medene novogodišnje keksiće je veoma sličan našem receptu za sočne medenjake, koji možete prilagoditi u zavisnosti od toga koliki Vam broj kolača treba.
Od ove količine sastojaka ćete moći da napravite oko 30 slatkih kolačića, koje ćete posle ukrašavati kako god poželite:
- 4 žumanceta
- 700 grama brašna
- 300 grama margarina
- 200 grama belog kristal šećera
- 4 supene kašike domaćeg meda
- 4 kafene kašičice mešavine začina za medenjake (Kotányi)
- malo sode bikarbone
- nekoliko kapi limuna
Način pripreme novogodišnjih kolačića
Nakon što ste spremili sve sastojke koji su potrebni da napravite ove slatke novogodišnje keksiće, možete krenuti sa procesom pravljenja ovih medenih poslastica. Keksići će biti spremni u par lakih koraka koje trebate ispratiti:
- Istopite margarin i šećer u šerpici, pa dodajte med.
- Dodajte mešavinu začina za medenjake.
- Dodajte malo sode bikarbone i par kapi limuna.
- Dodajte umućena žumanca i postepeno sipajte brašno mešajuću smesu varjačom ili mikserom. Testo treba da bude glatko i da se ne lepi za prste.
- Testo oblikujte u loptu i ostavite u frižideru da se hladi 30 minuta.
- Izvadite testo iz frižidera i razvijte ga oklagijom na debljinu od oko 5 milimetara.
- Ovako razvučeno testo ostavite u frižideru da prenoći.
- Sutradan zagrejte rernu na 180 ℃ i stavite keksiće da se peku. Redovno proveravajte medenjake dok se peku, jer brzo mogu da pregore.
Ukrašavanje prazničnih keksića
Nakon što su ovi slasni keksići ispečeni, vreme je da ih ukrasite tačno po Vašoj želji. Za to će Vam biti potrebne modle, koje ćete koristiti da isečete gingerbread kolačiće u oblike koje ćete kasnije ukrašavati.
Ako Vam nedostaje inspiracije za ukrašavanje, možete naći inspiraciju gledajući naše ukrašene novogodišnje i božićne medenjake – ovde ćete definitivno naći dovoljno ideja koje možete pretočiti u prelepo ukrašene keksiće!
Isecite smesu za medene keksiće modlama koje ste izabrali tako što ćete ih utisnuti u smesu i lagano odvojiti. Nakon toga, vreme je da budete kreativni! Uobličene kolačiće možete ukrasiti raznim novogodišnjim motivima. Vreme je da oslobodite umetnika u Vama i da Vašoj kreativnosti pustite na volju.
Koje god motive ili boje da volite, možete ih koristiti da na kreativan način ukrasite Vaše slasne praznične kolačiće. Domaći novogodišnji medenjaci moraju da budu šareni sa crvenom i belom bojom! Kada budu gotovi, sigurni smo da ćete biti oduševljeni izgledom kolačića, a i ukusom!
Nadamo se da ćete biti zadovoljni kada Vaši novogodišnji keksići budu u potpunosti ukrašeni. Čak i ako ne budete zadovoljni kako ste ih ukrasili, uvek ih možete slasno pojesti, i probati opet – sigurni smo da će Vas njihov ukus oduševiti! Opremite se dodatnim novogodišnjim dekoracijama, i vaša trpeza je spremna uz naše medene novogišnje kolačiće!
Kada su Vaši slatki medenjaci ukrašeni, ostaje Vam samo da uđete u novu godinu srećni i puni optimizma! Ovi ručno pripremljeni kolačići ne samo da mame osmehe na licima najmilijih, već i doprinose prazničnom ugođaju svojim bogatim aromama meda, cimeta i začina. Svaki zalogaj nosi u sebi toplinu prazničnih trenutaka i podseća nas na značaj malih radosti koje čine praznike posebnim. Dočekajte Novu godinu sa voljenim ljudima uživajući u slatkim zalogajima ovih medenih novogodišnjih kolačića!