Ukoliko ste tražili savršen recept za medenjake na internetu, primetili ste da su svi medenjaci recepti vrlo slični sa minimalnim izmenama. U nastavku teksta možete naći naš domaći recept za najukusnije, prave medenjake.
Ako ste probali naše medenjake, znate koliko su sočni i ukusni, a uz ovaj recept ih možete i sami napraviti kod kuće. U slučaju da još niste imali prilike da probate naše domaće medenjake uvek ih možete lako poručiti. Ako želite da se i na vašoj trpezi nađu sočni medenjaci recept detaljno pratite i uskoro ćete uživati u najukusnijim medenjacima koje ste probali!
Kako se prave medenjaci sa medom? Krenimo od sastojaka za medenjake.
Sastojci za sočne medenjake
- 2 žumanceta
- 350 grama brašna
- 150 grama margarina
- 100 grama belog kristal šećera
- 2 supene kašike domaćeg meda
- 2 kafene kašičice Kotányi začina za medenjake
- malo sode bikarbone
- nekoliko kapi limuna
Kada ste nabavili sve potrebne sastojke, možete početi sa pripremom uz naš Medenjaci recept.
Priprema
- Stavite margarin i šećer u manju šerpicu i otopite ih na blagoj vatri. Kada je šećer potpuno istopljen, dodajte med.
- Kada se smesa malo ohladila (ne previše da se potpuno zgusnula), dodajte mešavinu začina za medenjake. Ako je nemate, možete je sami napraviti tako što će te dodati cimet, mleveni karanfilić i mleveni đumbir. Možete dodati i kakao, ukoliko volite njegovu aromu.
- U čašicu za rakiju dodajte sode bikarbone, tek na vrh kašičice ili noža, i iscedite nekoliko kapi limuna u čašicu da zapeni.
- U dublju posudu dodajte prethodno spremljenu smesu sa medom u koju ste dodali sodu bikarbonu i limun. Zatim dodati žumanca i postepeno dodavati brašno mešajući varjačom ili mikserom. Testo treba da bude glatko i mekano ali da se ne lepi za prste. Ukoliko Vam se testo lepi, dodajte još malo brašna, vodite računa da ne bude previše jer će medenjaci onda biti tvrdi. Ako Vam se čini da je testo previše meko, ne brinite, posle hlađenja u frižideru će se stvrdnuti.
- Umešano testo oblikujte u loptu, zavijte streč folijom, pa stavite u frižider da se hladi 30 minuta. Nemojte duže od toga ostavljati testo u frižideru jer će se previše ohladiti i biće Vam teže da ga razvijete.
- Kada izvadite testo iz frižidera, razvijte ga oklagijom na debljinu od oko 5 mm. Obratite pažnju da je testo svuda iste debljine kako bi dobili jednake medenjake.
- Razvučeno testo na tanke listove položite na dasku, tepsiju ili drugu ravnu površinu i obmotajte ga providnom folijom. Slobodno možete ređati listove jedne na druge, jer je svaki list u foliji i neće se zalepiti. Testo bi trebalo da stoji najmanje 6 sati u frižideru, ali je svakako najbolje da prenoći. Ovako pripremljeno testo može da stoji nekoliko dana u frižideru ako Vam nije potrebno odmah.
- Sutradan spremite modlice koje želite za Vaše medenjake, zagrejte rernu na 180 ℃ i izvadite testo. Na ovaj način medenjaci će zadržati željeni oblik i biće ravni, što nam je veoma bitno za dalje ukrašavanje rojal masom. Pecite ih u rerni koju ste prethodno zagrejali (nekih 10 minuta) na 180 ℃. Medenjaci se brzo peku, pa ih povremeno proveravajte kako Vam slatki kolačići ne bi pregoreli.
Dekorisani Medenjaci
Kada se medenjaci ohlade, spremni su za najlepši i najkreativniji deo, ukrašavanje! Kako ukrasiti medenjake da budu kreativni i zanimljivi? Budite maštoviti i podarite slatkim medenjacima vesele i zanimljive ukrase u vidu boja, perlica i drugih jestivih ukrasa! Kada završite sa ukrašavanjem, biće vam žao da pojedete ove mekane medenjake.
Mi pogotovo uživamo u ukrašavanju uskršnjih medenjaka i u ukrašavanju kreativnih novogodišnjih medenjaka, ali Vam nije potreban nikakav specijalni povod da bi napravili ove ukrašene poslastice – dekorišite ih kako se Vama sviđa i uživajte u njihovom neodoljivom ukusu sa Vama dragim osobama!
Dekorisani medenjaci su savršen dodatak za svaku priliku – bilo da je u pitanju Noć veštica, Nova godina, ili neka druga proslava. Naši primeri medenjaka prikazuju kako kreativna dekoracija može pretvoriti jednostavni kolačić u pravo umetničko delo.
Svaki medenjak je ručno oslikan sa puno pažnje, kako bi zadovoljio i najzahtevnije sladokusce. Uz malo mašte, medenjaci mogu postati i odlična poklon-ideja ili dekoracija za vašu prazničnu trpezu. Inspiraciju za ukrašavanje možete pronaći među našim slikama, a ideje lako prilagoditi vlastitom stilu. Nadamo se da će vas naši ukrašeni medenjaci inspirisati da se i sami upustite u avanturu dekorisanja!
Ako ipak želite gotove medenjake na vašem stolu za par dana, izaberite paket medenjaka iz našeg Medenjaci.rs Shop-a i uživajte!
Često Postavljana pItanja Medenjaci Recept
Niste uspeli da detaljno ispratite naš recept za medenjake? Pronađite odgovore na vaša pitanja ispod.
Kako se prave medenjaci?
Medenjaci se prave od kombinacije brašna, meda, šećera, začina (poput cimeta, muškatnog oraščića i đumbira) i maslaca ili margarina. Testo se oblikuje u željene oblike uz pomoć modli, zatim se peče na određenoj temperaturi dok ne postane zlatne boje.
Kako napraviti testo za medenjake?
Testo za medenjake priprema se kombinovanjem suvih sastojaka, poput brašna i začina, sa mokrim sastojcima kao što su med, maslac i jaja. Sve se meša dok se ne dobije homogena smesa koju je najbolje ostaviti da odstoji pre pečenja.
Koje začine za medenjake da koristim?
Najpopularniji začini za medenjake su cimet, đumbir, muskatni oraščić i karanfilić. Mi koristimo Kotanyi začin za medenjake. Možete ih pronaći u prodavnicama ili specijalizovanim trgovinama začina, kao i online.
Kako napraviti modle za medenjake?
Modle za medenjake možete napraviti uz pomoć 3D štampača ili jednostavno koristiti metalne kalupe koje možete oblikovati po želji. Najbolje je koristiti kvalitetan materijal koji se ne savija i omogućava precizno sečenje testa.
Da li smesa za medenjake mora da odstoji preko noći?
Iako nije obavezno, preporučuje se da smesa za medenjake odstoji nekoliko sati ili preko noći u frižideru. Ovaj postupak pomaže da se ukusi fino pomešaju, a testo postane lakše za rad.
Koje brašno koristiti za medenjake?
Obično se koristi belo, meko brašno, tip 400, koje daje idealnu teksturu. Možete koristiti i integralno brašno, ali to može promeniti ukus i teksturu.
Kako se pravi smeša za ukrašavanje medenjaka?
Za ukrašavanje medenjaka koristi se royal icing, koji se pravi od belanaca, šećera u prahu i malo limunovog soka. Smesa se može obojiti prehrambenim bojama i koristi se za detaljno ukrašavanje.
Koliko se peku medenjaci?
Medenjaci se peku između 8 i 12 minuta, zavisno od njihove debljine i veličine. Pazite da ne prepečete medenjake kako bi ostali mekani iznutra.
Kako da medenjaci budu mekani?
Da bi medenjaci bili mekani, važno je da ih ne pečete predugo i da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi. Takođe, dodavanje malo više meda u testo može doprineti mekoći.
Na koliko stepeni se medenjaci peku?
Medenjaci se obično peku na temperaturi od 180°C, ali možete prilagoditi temperaturu prema vašim potrebama.
Koliko dugo mogu da stoje medenjaci?
Medenjaci mogu da stoje i do 6 meseci ako se pravilno skladište u zatvorenoj posudi. Sa vremenom mogu postati tvrđi, pa ih možete ostaviti sa komadićem jabuke u posudi da zadrže vlagu.